U narednom tekstu ću probati da vam objasnim šta sve treba da znate da bi ste sami montirali klima uredjaj i šta vam je sve od alata neophodno za montažu.

Ono što treba prvo da uradite je da odaberete adekvatnu poziciju u stanu za klimu, odakle će ona moći da rashlađuje/zagreva ostale prostorije u stambenoj jedinici. Hlađenje/grejanje na klimu je neravnomerno raspoređeno jer klima sa jednog mesta hladi/greje ostale prostorije. Prostorija u kojoj se nalazi klima uređaj će biti toplija/hladnija od ostalih prostorija. Bitno je da ukoliko ste u mogućnosti da postavite klimu na mestu gde ona može da duva u pravcu druge prostorije bilo sobe ili hodnika. Što se tiče hlađenja možete koristiti najobicniju off/on klimu. Ukoliko vam je neophodna klima i za grejanje bitno je da kupite INVERTER KLIMU koja ima što veći energetski razred na grejanju A+, A++, A+++. Ono što treba da znate je da inverter klime štede električnu energiju. Prilikom traženja klime usresredite se na stavku koja se zove SCOP.

Ovde mozete videti stepenovanje po vrednostima:

  • A+   4.0 <scop> 4.6 ,
  • A++  4.6 <scop> 5.1 ,
  • A+++      scop> 5.1

Vrednosti za stavku scop možete videti u tehničkim karakteristikama za klima uređaja.

Sad možemo da se vratimo na montažu klima uređaja. Prvo i osnovno što vam je neophodno od alata da imate su dve bušilice (veliki i mali hilti). Za veliku bušilicu vam je neophodna burgija za beton sa kojom ćete izbušiti udarnu rupu. Majstori najčešće koriste burgiju F55 da bi instalacija mogla da se provuče kroz rupu bez nekih poteškoća (prilikom bušenja udarne rupe bitno je napomenuti da rupa mora imati pad jer voda od unutrašnje jedinice mora ići slobodnim padom (nizbrdo). Posle nje na red dolazi mala busilica sa kojom ćete okačiti nosače unutrašnje i spoljne jedinice (za ovo bušenje vam je neophodan alat koji verovatno imate, a to je libela, čekić, srafciger, gedora + materijal (srafovi i tiplovi)).

Montaža unutrašnje jedinice i montaža spoljne jedinice

Montaža klime                      Montaža klime

Posle bušenja velike rupe i kačenja nosača treba da izmerite dužinu instalacije. Instalacija se sastoji od dve bakarne cevi (za klimu od 12000 btu uglavnom idu dve cevi: f6 (manja) i f10 (veća) ili f12), izolacija za obe bakarne cevi je istog prečnika kao što su cevi (preporuka je da svaka cev bude u posebnoj izolaciji), kabl 5×1,5 pun presek, kondenz crevo f16 (uz klimu stigne fabričko kondenz crevo koje je lošeg kvaliteta i vremenom ispuca od uticaja toplog i hladnog vremena) i u zavisnosti dal je inverter klima ili obična treba vam napojni kabl 3×1,5 licnasti. Na inverter klimama uglavnom dolazi napajanje sa spoljne jedinice i tad vam je neophodno da imate kabl 3×1,5 koji ce ići od spoljne jedinice do utičnice koju ste predvideli za klimu dok obične off/on klime dođu sa namontiranim kablom na unutrašnjoj jedinici. Od alata za povezivanje instalacije vam je pored srafcigera i dva francuska ključa takođe neophodno da imate i deo profesionalnog alata, a to su nož za bakar i alat za pertlovanje. Postoji mogućnost da u nekim radnjama nabavite cevi od 3m sa namontiram holenderima i tad vam nije neophodan alat za pertlovanje i nož za bakar. Kad spojite instalaciju za unutrašnju jedinicu, trebalo bi je lepo zamotati lepljivom ili nelepljivom bandaž trakom. Kad sve ovo uradite sledeći potez je provlačenje instalacije kroz rupu i kačenje unutrašnje jedinice.

Na spoljnoj jedinci ćete ponoviti ono što ste uradili i na unutrašnjoj. Povezaćete kabl 5×1,5 istim redosledom kao što ste to uradili na unutrašnjoj. Spojićete bakarne cevi za spoljnu jedinicu. Stezanja manje cevi f6 vršite do trenutka kada cev krene da se uvrće, tog trenutka prestajete sa stezanjem (mala cev kad se pretegne može da pukne). Cev f10 ili f12 stežete svom snagom, koliko možete. Bitno je da držite kontru sa drugim francuskim ključem da ne bi polomili ventil. Kad sve ovo završite trebalo bi klimu vakumirati. Vakumiranjem izbacujete vazduh iz sistema, čije prisustvo u instalaciji može dovesti do vlage koja prouzrokuje kiselost ulja koja dalje nagriza kompresor. Za vakumiranje vam trebaju i manomteri pomoću kojih ćete povezati vakum pumpu sa klimom. Nakon vakumiranja na klimi trebate odvrnuti ventile inbusom (veličine 4 ili 5), sledećim redosledom. Prvo ventil na koju je nakačena cev f6, zatim drugi ventil. Na samom kraju treba obezbediti da kondenz crevo od svog pocetka (od unutrašnje jedinice) pa do svog kraja ima konstantan pad.

Kada završite sve navedeno možete pustiti klimu u rad.

Ispod možete videti deo profesionalong alata i materijala, koje sam napomenuo u tekstu.

  • Vakum pumpa i manometri
  • Alat za pertlovanje
  • Nož za bakar

 

Materijal za instalaciju (bakar, kondenz crevo, izolaciju, kablove) možete kupiti u nekim maloprodajnim objektima kao što su: Elpok, Elektrofrigo, Frigo mag, Loren, Energy net, Frigo centar. Većinu navedenih radnji možete pronaći na internet pretraživaču.

 

Iako ceo proces montiranja klime naizgled deluje lako i jednostavno ne preporučuje se osobama koje nemaju iskustva, jer nestručnost vrlo često dovede do neželjenih kvarova na klimi. Loše montirana klima može dovesti do toga da klima loše radi, to jest da ne radi punim kapacitetom (ne greje/hladi kako treba). Da biste izbegli ovakve situacije uvek nas možete kontaktirati na broj telefona 065 502 53 73 i zakazati vaš termin za montažu.