Pri odlučivanju koju klimu da odaberete, preporuka je da se dobro informišete. Evo nekoliko najčešćih pitanja sa kojima smo se susretali u radu sa klijentima, a verujemo da će vam odgovori pomoći i olakšati odabir.

Kako rade klima uređaji

Klima uređaj za vreme procesa hladjenja, uzima vazduh iz prostorije, hladi ga prolazeći kroz isparivač unutrašnje jedinice i vraća ga nazad u prostoriju. Da bi to bilo moguće, kompresor koji se nalazi u spoljnoj jedinici mora da sabije fabrički gas na radni pritisak koji je potreban. Taj gas protiče kroz unutrašnju i spoljašnu jedinicu, tačnije kroz bakarne cevi kojima se ove dve jedinice spajaju. Fabrički gas ima radnu karakteristiku da prilikom ekspanzije, ondosno širenja dolazi do isparenja. Tačka isparenja je na 5 stepeni.

Kod običnih klima uređaja kompresor je ili uključen ili isključen. Kad je uključen, on radi punim kapacitetom što znači da tad ima maksimalnu potrošnju struje. Kada termostat na unutrašnjoj jedinici oseti da je postignuta podešena temperatura on gasi kompresor, a ventilator nastavlja sa radom. Takođe, kada termostat registruje da temperatura raste on opet pali kompresor.

Kod inverter klima uređaja je drugi sistem rada.

Inverterska tehnologija radi kao akselator u kolima. Uzima snage koliko joj je potrebno. U ovoj tehnologiji kompresor je uvek uključen, uzima manje ili više energije u zavisnosti od podešene temperature. Brzina i snaga kompresora se prilagođavaju. Ova tehnologija je osmišljena u Japanu i koristi se uspešno na klima uređajima.

Koje su prednosti inverterske tehnologije

Svaki klima uređaj je dizajniran za maksimalno opterećenje. Običan klima uređaj će uvek raditi na maskimalnom zahtevu za napajanjem kada kompresor radi. Inverteski klima uređaj će raditi kontinuirano, ali će izvući samo toliko snage koja je potrebna da se temperatura održava na željenom nivou.

Tako automatski prilagođava svoj kapacitet na osnovu prostorije koju hladi. Na taj način izvlači mnogo manje snage i troši manje elektricne energije. Iako klima uređaj sa inverter tehnologijom prilagođava svoj kapacitet na osnovu zahteva prostorije, vrlo je važno ugraditi klima uređaj prave veličine u prostoriju.

Da li i kako inverterske klime štede struju?

Klima uređaj je još jedan aparat u kući koji troši struju i samim tim predstavlja bolnu tačku kod većine ljudi u našoj zemlji koji vode računa o štednji. Od kad su klima uređaji u upotrebi, računi u domaćinstvima su se značajno povećali. Mada, postoji način da se i sa korišćenjem klime, uštedi potrošnja električne energije.

Jedan od načina je pravi izbor klima uređaja.

Poslednja tehnologija izrade i najbolja do sada koja se pojavila na našem tržištu je inverter klima.

Inverter tehnologija je dizajnirana tako da može smanjiti potrošnju 30-50% električne energije u odnosu na obične klima uređaje. Nije zanemarljiv procenat u uštedi zar ne?

Da li su inverter klima uređaji spori u hladjenju?

Mnogi misle da inverter klima ne duva dovoljno hladno i da duva sporo. Evo primera sa slikom da se najbolje ilustruje razlika u radu obične i inverterske klime.

Prednosti inverter klima uređaja

Prednosti inverter klima uređaja

Nekoliko svtari koje treba napomenuti:

  • Obične klime imaju fiksnu brzinu, dok inverteske klime imaju promenljivu
  • Obične klime imaju kompresor koji je ili “off” ili “on” dok inverteske klime imaju kompresor koji je uvek uključen (“on”)
  • Obične klime su napravljene tako da uvek rade maskimalnim opterećenjem prilikom letnjeg hlađenja.

Ovo daje osećaj da je nekad i previše hladno u prostoriji koja se rashlađuje. Termostat, kao što je pomenuto, non stop pali/gasi kompresor i temperatura u prostoriji stalno varira.

Primer za to je sledeći:

Ako je setovana temperatura na 23C, a temperatura u prostoriji je 30 C, klima -e početi da hladi dok termostat ne registruje da je dostignuta temperatura od 23C. Tad isključuje kompresor i opet pali kad temperatura poraste na 26, 27C. Kod inverterskih klima, ako je setovana temperatura 23C, on kad dostigne tu temperaturu ne gasi kompresor nego samo uspori sa radom(radi sa 20,30,40% snage), ali održava konstatno 23C. To bi značilo da ne varira temperatura u prostoriji.

Da li ste i ovo znali?

Regularnim motorima je potrebno veća struja (veća od tekuće struje) prilikom startovanja. Dakle, veličina invertera/generatora potrebna za pokretanje bilo koje klime ili frižidera značajno se povećava. Klima uređaji sa inverter tehnologijom imaju motore sa promenljivom brzinom koji postepeno zahtevaju mnogo manju struju pri pokretanju. Zbog toga je veličina invertera/generatora za pokretanje manja. Na primer veličina klime koja radi na 10A treba struja od 30A prilikom starta, a time i 5 kVA generator. Klima uređjaj sa inverter tehnologijom prilikom rada koristi struju od 6,7A i ne puno veću pri pokretanju. S toga je generator od 1,5kVA ili 2 kVA dovoljan da ga podrži.

Nadamo se da smo vam pojasnili detalje koje razlikuju inverter i neinverter klime. Ukoliko su vam potrebne dodatne informacije o tome koja klima bi najbolje odgovorala vašim potrebama, informišite se na vreme kod nas.